2013 06 28

superspel ontworpen

 

Ik woon nog op de Amstelveenseweg. Ik woon er met Vi, en soms is zij het die me helpt en soms een andere vriendin. We maken een superboardspel voor de academie, het is een eindexamen of overgangsproject. We bouwen in de voorste bovenkamer een enorme miniatuurstad van gevonden voorwerpen, meestal speelgoed of stukken speelgoed. Spuitbussen, plastic doosjes, printplaatjes etc. Alles wordt gelijmd op groene legomatten. Verder hebben we een paar van die 'space 1999' straaljagers (wit) die gedurende de droom veranderen in spaceshuttles omdat dat beter uitkomt, wat plastic pilootjes als pionnen, plectrums en een kookwekker.

 

De spelregels:

Het spel wordt gespeeld door meerdere personen, minstens 3. Er is één 'Geheim Agent', en die verstopt geheime staatsstukken (in de vorm van plectrums) in de stad. De andere spelers wachten in een andere kamer tot hij klaar is. Hij zet een kookwekker op 20 minuten als hij alle plectrums verstopt heeft. De andere spelers zijn 'spionnen' die met een plastic spaceshuttle landen op het bordspel (er is een landingsbaan van gekleurde legomatten - waardoor een gestreept patroon ontstaat) en gaan op zoek naar de plectra. De gevonden plectra kunnen in het ruim (openklapdeurtjes!) van de spaceshuttle opgeborgen worden.

 

Wie aan het eind van de 20 minuten de meeste plectrums in zijn bezit heeft, heeft gewonnen. Dit kan dus een 'Spion' zijn, maar ook de 'Geheim Agent', als hij zijn werk goed gedaan heeft! Iedere minuut mag de 'Geheim Agent' zichzelf toonbaar maken en één 'Spion' neerschieten. Die moet dan naar het ziekenhuis met de spaceshuttle en mag de volgende minuut niet meedoen. Een 'Geheim agent' kan dus economisch schieten op de 'Spion' die het meeste plectrums lijkt te vinden. 1 minuut later mag de 'neergeschoten' 'Spion' weer meedoen.

 

Het mooie is dat je de stad steeds kunt uitbreiden. Doordat hij op de groene legomatten is gebouwd, kun je paden maken om er tussendoor te kunnen lopen en je kunt er hele wijken aanbouwen om het ingewikkelder te maken.

 

Tijdens het bouwen komt er nog een vriendin van Vi langs die heeft besloten een jaar lang 'niks' te doen en die loopt een beetje in de weg. Ook komt Guuzbourg langs om plaatjes te draaien en 60s clips te beamen op 1 van de muren. Als hij weggaat later die avond, heeft hij een baard. We vragen opns geen moment af hoe dit enorme spel naar de academie moet komen om door de docenten beoordeeld te worden maar we weten wel dat we goud in handen hebben.